2016 m. rugpjūčio 29 d., pirmadienis

Studijos Bar Ilan universitete

Mano pažintis su Bar Ilan universitetu įvyko šiek tiek ankščiau, nei priimtas sprendimas stoti į šį universitetą. Pradžioje masčiau stoti į Tel Avivo universitetą ir tam, kad ten stoti, turėjau išlaikyti anglų ir hebrajų kalbos egzaminus. Ir būtent anglų kalbos egzaminas vyko Bar Ilan universitete. Deja  tą kartą nespėjau laiku atvykti į egzaminą, tačiau spėjau pamatyti mažą dalį šio universiteto teritorijos. 
  Bar Ilan universitetas įkurtas Ramat Gan mieste 1955 metais ir pavadintas rabino, religinio sionisto Meiro Bar Ilan garbei. 
 Šiandien universitete yra gausu įvairių fakultetų, pradedant judaizmu ir baigiant nano technologijomis. Pati universiteto teritorija yra milžiniška. Nesu buvusi Amerikos universitetų miesteliuose, bet manau Bar Ilan yra suprojektuotas pagal amerikietišką universitetinio miestelio tipą. Visa universiteto teritorija yra atitverta tvora. Įėjimų į universitetą yra virš 10. Ant kiekvieno įėjimo yra budelės, kuriose sėdi apsauga ir tikrina dokumentus ir kartais kuprines kiekvieno asmens, kuris nori papult į universiteto teritoriją. Visiškai nesvarbu ar tu studentas, dėstytojas ar šalimais gyvenantis pilietis norintis pasivaikščioti po teritoriją, tu privalai parodyti studento kortelę arba asmens dokumentą. Apskritai turiu pažymėti, kad Izraelyje beveik visose viešuose įstaigose prie įėjimo reikalauja dokumento arba turi praeiti pro arkinį metalo detektorių.
Universiteto teritorija važinėja golf-car tipo mašina, kuri vežioja studentus nuo taško A į tašką B. Visoje teritorijoje yra stotelės ir ši viena iš jų. 


Vienas iš daugelio fontanų
Pagrindinė universiteto alėja, kurioje mokslų metais susirenka daug įvairių prekeivių, kurie parduoda savo rankų darbus, knygas ir pan. 
Štai čia vienas iš  įėjimų (išėjimų) apie kuriuos pasakojau
Kanangi Izraelyje beveik kiaurus metus vasara, labai smagu pasislėpti nuo saulės ir paskaitinėt konspektus ar užkasti štai po tokia pasvesine-paviljonu
   Teritorija dailiai apsodinta įvairiais augalais, medžiais. Pasitaiko net pamatyti gyvūnų pvz: gaidžius, driežus ir žinoma kates. Teritorijoje daug nedidelių fontanų, baseinų su lelijomis, suoliukų. Prie centrinio universiteto įėjimo yra raštinės prekių parduotuvė, bankas, paštas, kavinės. Žinoma ir pačiuose  fakultetuose yra daug gėrimo, maisto automatų, įkurtos valgyklos arba specialios vietos kur galima valgyti (nes nevisur holuose leidžia valgyti).
Studijų laikotarpiu nepastebėjau, kad kažkas maitintų universiteto teritorijoje kate, tačiau nesezono metu žiūriu kažkas tuo užsiema. Apskritai turiu pastebėti, kad čia gan daug tokių laukinių kačių mylėtojų, kurie kiekvienai atskirai beria į lėkštutes (ir nebutinai) sausą maistą
Ar studijos Izraelyje mokamos? Visos studijos Izraelio universitetuose yra mokomos, nepriklausomai nuo to ar tu žydas, pilietis, užsienio studentas ar laikinas gyventojas. Studijų kainą nepriklauso nuo pasirinktos studijų srities, visi moka vienodą sumą (žinoma išskyrus užsienio studentus).  Sakysit, o tai kaip medicinos mokslai, kurie Lietuvoje kainuoja nežmoniškus pinigus? Ir medicinos studijos kainuoja tiek pat, kiek kitos sritys. Problema tik tame, kad nevisi gali ten įstoti, nes reikia surinkti labai aukštus balus, todėl daugelis izraeliečių, norinčių studijuoti mediciną, keliauja į kitas šalis, pvz. Lietuvą. 
 Tiesa yra viena išimtis. Studentai, kurių bent vienas iš tėvų dėsto kuriame nors Izraelio universitetų yra atleistas nuo mokesčio už studijas. 
Stipendijos. Jos egzistuoja, tačiau jos yra vienkartinės. Izraelyje yra kelių tipų stipendijos:
-už gerą mokymasį. Tai vienkartinė stipendija, kuri išmokama kartą metuose studentams, kurie mokės metų bėgyje aukščiausiais balais. 
-socialinės stipendijos. Manau kriterijai panašus kaip Lietuvoje.
-kovinių dalinių išeiviams. Kariai, kurie tarnavo koviniame dalinyje ir paliko tarnyba, įstoję į universitetą gali paduoti prašymą į stipendiją ir nuo tarnybos tipo, laikotarpio ir socialinių sąlygų priklauso jų stipendijos dydis.   
-projektinės stipendijos. Dažniausiai studentui paskiriamas koks nors mokinys, kurį jis turi globoti: padėti jam moksluose, vaikščioti su juo į kultūrines, pramogines vietas. Būti vyresniuoju draugu, padėti įsitraukti į visuomenės gyvenimą. 
Bendrabučiai. Pirmenybė teikiama 1-2 kurso studentams, vyresni turi mažiau šansų gauti bendrabutį. Išimtis daroma tik arabams, efijopams, studentams gyvenantiems toli nuo universiteto (toli tai reiškia 2-3 val važiuot į universitetą ir tai turbūt be kamščių). Dvivietis kambarys kainuoja apie 300 eurų, vienvietis - virš 400 eurų. Tiesa jaunimas gyvenantis šalies centre dažnai pasirenka nuomotis butą kartu su kitais jaunais studentais. Ypač tai aktualu nuomojant butą Tel Avivą, nes ten itin brangu, bet visi jauni žmonės nori ten gyventi, nes ten nuolat gyvenimas verda. 

Beveik kaip kokiam istoriniame parke
Ne tik universitete, bet ir apskritai Izraelyje gausu vaismedžių , kurie auga tiesiog prie gatvės, parkeliuose, na ir žinoma  gyventojų  soduose. Tad dažnai gatvėje gali pamatyti besimėtantį mandariną, datulę, granatą, apelsiną, alyvuoges...
 Studentai.
Izraelio universitetuose studijuoja jau subrendę žmonės t.y. žmonės mažiausiai 2-3 metus atitarnavę armijoje, pakeliavę po pasaulį, sukūrę šeimas ir užtikrinti kuo jie nori užsiimti ateityje.
  Pastebėjau, kad Izraelyje žmonės atviri, jie laisvai reiškia savo nuomonę ir net kartais per ne lyg įsitikine savo teisumu. Todėl universitetuosa dėstytojų užduodami klausimai retai skamba kaip retorinis klausimas, nes visada atsiras kažkas kas norės išsakyti savo požiūrį ar net pasiginčyti. Ypač  smagu, kai studentai pajaučia, kad dėstytojui trūksta kompetencijos ir ką jis besakytų jie pradeda ginčitis su juo ir teigti savo tiesas. Studentai taip įsisiautėja, kad tai jau panašu ne į paskaitą, o į turgų.
 Studentai Izraelyje valgo paskaitos metu. Taip, tai buvo labai neįprasta pradžioje priimti. Studentai atsineša šokoladukus, sumuštinius, iš namų pagamintą maistą, gėrimų net neminiu, nes beveik ant kiekvieno stalo visada stovi butelys vandens arba puodelis kavos. Tiesa pasitaiko dėstytojų, kurie griežtai prašo nevalgyti paskaitos metu, bet vis gi didžioji dauguma nekreipia į tai dėmesio. Tad studentai  dar nesukramę sumuštino, nekompleksuodami atsako į dėstytojo klausimus ir čia pat sumuštinio kąsni užsigeria gėrimu. Tad jau į dienos pabaigą, atėjęs į didesnę auditoriją galima matyt ant grindų besimėtančius popieriukus nuo šokoladukų ir  sumuštinių trupinius.
Jaunos studentės mamos atvažiuoja į paskaitas su kūdikiais. Tai dar labiau mane šokiravo, nes Lietuvoje su tokiu reiškiniu nebuvau susidūrusi. Taigi studentės mamytės atvažiuoja su vežimu į auditoriją sėda dažniausiai kur nors iš krašto ir taip sėdi visą paskaitą. Žinoma būna smagu žiūrėt kai tokių mamų susirenka 2-3. Jos laisvai gali kūdikį maitinti paskaitos metu t.y. jį žindyti prisidengus šaliu. Jei kūdikis pradeda verkti ar kitaip triukšmauti, ji čia pat bando raminti , jei nepavyksta išeina į koridorių. Dėstytoja raukos, vis po kiekvieno kūdikio garso nutraukia savo kalba ir vėl tęsia, bet dažniausiai nieko nesako toms studentėms.
Visų fakultetų pavadinimai užrašyti hebrajų ir anglų kalbomis
Takelis link muzikos fakulteto 
Dėstytojai kaip ir visur sutinkami įvairūs. Tačiau dauguma mano sutiktų dėstytojų buvo ganėtinai kompetetingi ir turbūt nesumeluosiu pasakius, kad berods visi jie turi daktaro laipsnį.
Dėstytojai naudoja  įvairius metodus : filmus, darbą grupėse, savarankišką darbą paskaitų metu naudojantis įvairiomis technologijomis. Sakykim įvairios apklausos vyksta saitų pagalba (telefonu įeini į saitą, įvedi prisijungimo kodą ir atlieki apklausą). Kas liečia dėstymą, kaip jau minėjau, jie užduoda daug klausimų į kuriuos pats turi rasti atsakymą. Jie linkę priversti studentą samprotauti, o ne šiaip iškalti dėstomą medžiagą.
Studijų medžiaga. Pagrinde visi dėstytojai savo prezentacijas ir papildomus šaltinius yra sukėlę į moodle. Savo darbus studentai taip pat kelią į moodle, kartais į google drive (priklausomai kaip susitaria) arba įmetą į dėstytojo dėžutę (taip, kiekvienas dėstytojas turi savo pašto dėžutę tam tikram fakultete). Žinoma galima priduoti įprastu būdu prieš/po paskaitos arba nusiųsti email'u.
 Studentai linkę tarpusavyje bendradarbiauti, padėti. Dažnai WhatsApp'e sukuria tam tikros paskaitos grupę ir ten kelia įvairią aktualią tai paskaitai informacija, aptarinėja tai kas neaišku. Facebooke taip pat yra įvairios studijų krypčių grupės, kur studentai kelia įvairių paskaitų konspektus, praėjusių egzaminų klausimus ar net pačių sugalvotus klausimus pagal studijų medžiagą. Turiu pasakyti, kad būtent tokia  pedagogikos grupė facebooke man labai padėjo egzaminų pasiruošimui, nes ten radau visus man reikalingus konspektus.
  Tai turbūt tiek šį kartą ;)
Iki kito karto
Universiteto amfiteatras

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą