2018 m. spalio 13 d., šeštadienis

Muzikos mokytojas Izraelyje


Vakar “Muzikos mokytojų“ grupė užvedė labai idomią diskusiją apie tai, kad pradinių klasių mokytojai veda muzikos pamokas. Tad nusprendžiau papasakoti Jums apie situaciją Izraelyje, šiuo klausimu.
Kai atvažiavau į Izraelį, išsiaiškinau, kad su bendrosios muzikos didaktikos bakalauro diplomu aš negaliu dirbti muzikos mokytoja pradinėje, vidurinėje mokykloje (tačiau galiu dirbti muzikos mokyklose ). Tam kad dirbti muzikos mokytoja, turiu pabaigti dviejų metų studijas, kad gauti pažymėjimą patvirtinantį, kad galiu dirbti mokytoju. 
  Tad patvirtinus diplomą,  surinkus visus dokumentus reikia užsirašyti universitete arba koledže į pokalbį-egzaminą su muzikos  pedagogikos katedros vedėja. Šio pokalbio metu reikia pagroti instrumentu, kuriuo groji ir padainuoti izraelietišką dainą. Vėliau tavęs klausia įvairių klausimų, kodėl nori būt mokytoju, kaip vaikus mokintum dainos, kaip pravestum muzikos klausymą ir t.t. ir tada lauki atsakymo iš universiteto: tave priėmė ar ne.
  Studijos trunka du metus ir per šiuos du metus tu turi tiek muzikinius dalykus, tiek pedagoginius: dirigavimas,
instrumentas,
dainavimas,
solfedis,
muzikos istorija,
choras, 
darbas su vaikais 0-6, 
darbo metodikos su 7-18 amžiaus vaikais, 
muzikos pamokų praktika, 
vaiku choras. 
Nemuzikiniai dalykai: 
kokybinis tyrimas, 
darbas su specialių poreikių vaikais, 
multikultūralizmas, 
mokytojas kaip auklėtojas, 
psichologijos pagrindai, 
egzaminai ir vertinimas, 
mokytojo elgesys darbo vietoje,
 vadovavimas klasei ir disciplina
kognitivizmas,  
mokymo (dėstymo) teorija
Tai atskiri kursai, kurie trukdavo semestrą arba du semestrus. Tad visos pedagoginės temos buvo gan plačiai apžvelgtos. Suprantama, kad visur reikėjo atlikti tam tikrus darbus, laikyti egzaminus ir pan.
  Pagrinde su manim mokės studentai, kurie studijavo muzikos technologijas, muzikologiją arba muzikos terapiją (bakalauro ).  Taip pat buvo keletas akademikų, kurie baigę fortepijoną, smuiką.

Kur gali dirbti muzikos mokytojas ?
Muzikos mokytojas gali dirbti:
- darželiuose
- pradinėje mokykloje (1-6 klasės)
- vidurinėje (7-12 klasės)
- privačiose muzikos mokyklose
- konservatarijonuose - muzikos mokyklos priklausančios miesto savivaldybei 
- dirbti mokyklose pagal specialią programą "Grojanti mokykla". Muzikos mokytojas dirba konservatorionui, tačiau dirba pradinėse mokyklose vesdamas įvairius būrelius grupėms mokinių: dudeles, darbukas, vokalą, sintezatorius. Taip pat mokyklose būną pučiamųjų ansambliai, orkestrai arba styginių ansambliai, tokiu atveju atskirai su mokiniais dirba smuiko, violončlės mokytojai. 

Kadangi pati dirbu pradinėje mokykloje tai trumpai apie ją. 
Pradinė mokykla. 
Klasėse būna iki 34 mokinių. Muzikos mokytojas nevisada turi muzikos kabinetą ir juo labiau pianiną. Muzikos vadovėlių nėra, mokytojas remdamasis švietimo ministerijos programa pats pasirenka muzikinius kūrinius ir dainas. 
  Dirbant pradinėje mokykloje direktorius nori, kad mokytojas ne tik vestu muzikos pamokas, bet ir suburtų chorą ar instrumentinį ansamblį. Pradinėje mokykloje dažnai būna vienas ar du chorai.
Jei direktorius skiria daugiau valandų tai muzikos mokytojas gali suburti muzikines grupes su 5-6kl. 
Muzikos pamokose mokinei gali mokintis groti dudelėmis, darbukom, melodikom. Priklausomai nuo to ar direktorius pasiruošes investuoti į instrumentus. Dūdeles žinoma mokiniai perka patys. 

Kas apmoka mokytojui atlyginimą? Yra du variantai: švietimo ministerija ir miesto savivaldybė. Mokytojai turintys bakalauro diplomą ir pedagogo pažymėjimą gali dirbti Švietimo ministerijai, o tie kurie neturi pedagogo pažymėjimo, dirba tas valandas, kurias skiria mokyklai miesto savivaldybė.
Nuo ko priklauso mokytojo atlyginimas?
Dirbant švietimo ministerijai mokytojo atyginimas priklauso nuo įvairių komponentų: išsilavinimo (bakalauras, magistras), darbo krūvio, darbo stažo, jis dirba pradinėje mokykloje ar vidurinėje, ruošia mokinius egzaminams ar ne, jis klasės auklėtojas ar ne.  Nepamirškime ir kvalifikacijos t.y. yra lygio kūrį jis pasiekė. Izraelyje nėra mokytojų metodininkų ir ekspertų. Čia kvalifikaciją skirtoma į 9 lygius. Kad iš pirmo lygio pereit į antrą( antro į trečią) mokytojas turi išklausyti 120 val pasirinktų kvalifikacijos kėlimo kursų. Kylant nuo 3 lygio valandų skaičius išauga iki 180 valandų ir taip tęsiasi iki 9 –to lygio.
Kvalifikacijos kelimo kursai. Mokytojai gali pasirinkti tiek su savo dalyku susijusius kursus, tiek dalykus, kurie visiškai nesusiję su jų profesiją. Muzikos mokytojai gali mokintis retorikos, fotografijos, kalbų, grafinio dizaino, įvairiu Adobe programų (photoshop, premier pro ir t.t.).
Kokie pliusai dirbant švietimo ministerijai?
Didžiausias pliusas tai kad kas septynius metus, mokytojas gali išeiti atostogų tai vadinama Šanat Šabaton (poilsio metai) kurių metu privalo tobulintis t.y.  lankyti kursus, studijuoti. Kaip jie tuos metus išgyvena? Kiekvieną mėnesį iš mokytojo algos yra atskaičiuojama tam tikra suma, kuri pervedama į atskirą kvalifikacijos kėlimo fondą.  Bet tai yra būtent tiems poilsio metams skirtas fondas. Kitiems seminarams ir kursams yra skirta atskira kasa.
Motinystės atostogos Izraelyje trunka trys mėnesius, žinoma gali jas prasitesti dar trims mėnesiams, tačiau jau savo sąskaita. Tad turiu pasakyt, kad mano kolegės dirbo iki pat gimdymo ir grįždavo į darbą dažniausiai po pusės metų.
    Švietimo ministerija siekia, kad su vaikais dirbtų savo dalyko specialistas. Studentas norintis pradėti dirbti ir gauti algą iš švietimo ministerijos, turi praeiti 80% pedagogikos kursų, įskaitant praktiką. Taip pat jis turi trečiais metais atlikti „stažą“ t.y. dirbti mokykloje nemažiau 8 frontalinių valandų t.y. su pilna klase, ( plius 2 individualios su grupelėmis ir 2 tiesiog buvimo mokykloje)  viso 12 valandų per savaitę. Dar vieną svarbus dalykas, kad pirmieji metai tai lyg bandomasis laikotarpis. Naujam mokytojui, mokyklos direktorius, paskiria kolegą-konsultantą, kuris turi padėti tau  ir įvertinti tavo darbą metų bėgyje. Jūs turit su juo kiekvieną savaitę vienai valandai  susitikti ir aptarti kylančias problemas pamokų metu, sunkumus ir kt.klausimus  ir rasti būdus kaip tai išspręsti. Kolega privalo metų bėgyje 4 kartus ateit stebėti jūsų pamokos ir ją aprašyti. Direktorius taip pat du kartus apsilanko pamokoje ir Švietimo ministerijos saite palieka atsiliepimą apie tai ar jus tinkamas šiam darbui ar ne. Ir tik nuo direktoriaus priklauso ar jūs gausit leidimą dirbti mokytoju ar turėsit vėl iš naujo kartoti stažą. O tai reiškia, kad jūs dar negalite kelti kvalifikacijos ir gauti didesnę algą.
  Tačiau Izraelis neidiali šalis. Būna tokiu atvejų, kad miesto savivaldybė skiria mokyklai valandas ir direktoriai priima į mokyklą mokytojus neturinčius šio pedagogikos diplomo . Žinoma, kai darbdavys- savivaldybė, mokytojas netenka privilegijų, kurias turi mokytojai dirbantys švietimo ministerijai.
  Izraelyje, pradinėse mokyklose dažniausiai priimami specialistai: muzikos , kūno kultūros-jogos, dailės, technologijų mokytojai. Kiek teko matyt klasės auklėtojas veda tik tuos dalykus, kuriuos mokėsi universitete ar koledže.
 Tai tiek šį kartą. Jei turite klausimų - klauskite, pasistengsiu atsakyti. 


Komentarų nėra:

Rašyti komentarą